I Oslo står världens bäst bevarade vikingaskepp.
Vi har nu jobbat med vikingaskeppen sedan 2016. Vikingaskeppen ska förberedas för flytt till ett nytt museum i Oslo, nya stödstrukturer och kriterier måste fastställas för vad skeppen tål så att man vet hur mycket byggprojektet (nya vikingatidsmuseet) kan vibrera innan varningsklockorna ringer inne i det gamla museet. Arbetet bedrivs av medarbetare både från Norge och Sverige.
Vi jobbar med struktur, vibrationer och dynamik. Vi har jobbat med vikingaskeppen länge, först tillsammans med Veritas (för 10–15 år sedan) när utvärderingarna började angående vad som borde göras med Vikingtidsmuseet och om skeppen kunde flyttas in till exempelvis Bjørvika i Oslo. Nu har ett nytt museum godkänts vägg i vägg med det gamla museet.
Vi har fått i uppdrag att säkerställa skeppens säkerhet och vi har utvecklat en mätmetod som tillsammans med en statisk modell kan fastställa konstruktionskapaciteten för helt okända konstruktioner.
I detta arbete har vi haft ett samarbete med Vasaskeppet och känner till arbetsmetoderna där dessutom kanske ännu mer relevant är Bremer Kogge och utmaningar med invändiga stödstrukturer som genomfördes här.
För vikingaskeppen övervägs olika strukturer, exponering är viktigt, men värdet av det man ser – hur mycket man lär sig om föremålets användning och historia, är väldigt viktigt.
- Kund
- Statsbygg
- År
- 2016 -