Det har varit tyst i den gamla brandstationen i Tromsø sedan brandkåren fick nya lokaler under 2010. Nu öppnas dörrarna igen i en helt ny byggnad med gamla rötter, ungdomlig känsla och musik på full volym.

”Detta är ett ungdomshus, så vi har tagit vara på den lite grova stilen från den gamla byggnaden. Det mest utmanande med tanke på upprustningen har varit att uppfylla de nya kraven för akustik och ventilation, […].

– Några ventilationsutmaningar har det varit med en sådan gammal byggnad och låga höjder, men det har vår underleverantör löst, säger Björn, och konstaterar stolt att de strikta akustiska kraven i de 22 replokaler och inspelningsstudior i huset nås med eftertryck.
– Användarna sätter mycket höga krav på ljudutrymmena i detta projekt. Brekke & Strand, som har utfört de akustiska mätningarna, sa att de nästan aldrig hade gjort lika bra mätningar som hos oss. Både vi och Tromsø kommun är mycket stolta över att ha uppnått det. Speciellt nivå två är en akustisk home run, säger han.

Bjørn prisar HRTB arkitekter för att ha fått till ett tydligt förnyande av bygget, samtidigt som flera gamla element har bevarats.
– Jag tycker arkitekten har träffat jättebra med det här bygget. De perforerade aluminiumfasaderna är till exempel väldigt speciella, och när det är lite mörkt ute, vaknar hela fasaden till liv. Arkitekten ville skapa något här som vi inte har i Tromsø, och det har han fått till, säger han.”

Du kan läsa mer om Tvibit och öppningen här:
www.bygg.no
www.nrk.no
www.nordlys.no
www.itromso.no